Japończycy jedzą ich najwięcej. Istnieje przekonanie, że
właśnie dlatego żyją znacznie dłużej niż inne narody.Ryby, bo o nich mowa, wciąż nie goszczą na naszych talerzach zbyt często. Warto
jednak zwrócić uwagę na ich odżywcze i prozdrowotne właściwości.
Dlaczego warto je jeść:
- zawierają witaminę A, B, D, E oraz kwasy wielonasycone omega 3. Są bogatym źródłem białka oraz makro i mikroelementów takich jak fosfor, potas, magnez, jod czy żelazo;
- znajdujące się w rybach kwasy omega 3 obniżają ryzyko zachorowania na arytmię serca, a także redukują zły cholesterol. Dzięki nim zmniejsza się ryzyko miażdżycy czy zawału. Kwasy te wzmacniają pracę naszego serca, a także naszą odporność. Mają właściwości antydepresyjne. Kobiety powinny wiedzieć, że działają one przeciwzmarszczkowo wygładzając naszą skórę. Ponadto kwasy omega 3 pozytywnie oddziałują na siatkówkę ludzkiego oka, redukując choroby oczu;
- szczególnie korzystne dla naszego zdrowia są ryby morskie, w tym ryby tłuste, gdyż są one najbogatsze w cenny kwas omega 3. Rybami bogatymi w kwasy omega 3 są głównie łosoś, śledz, sardynka, makrela i tuńczyk;

- dieta bogata w ryby zmniejsza ryzyko takich nowotworów jak - prostaty, jelita grubego czy płuc. Jak podaje doktor Teresa Norat - ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty przy regularnym spożywaniu ryb zmniejsza się o 31 %;
- ryby poprawiają pamięć i koncentrację. Dzięki zawartości kwasów omega człowiek produkuje lipidy, które mają właściwości przeciwzapalne;
- dzięki zawartości mikro i makroelementów, między innymi żelaza, spożywanie ryb zapobiega anemii oraz starczej demencji.
Plusów spożywania ryb, poza walorami smakowymi, jak widać jest wiele. Są także minusy - nie tylko ości z którymi wielu z nas się boryka ale także dioksyny i metale cieżkie. Ryby pływają w wodzie, a jak wiadomo jakość wód z roku na rok pogarsza się. Aby zredukować ryzyko pochłaniania metali cieżkich, odradza się spożywania ryb takich jak tuńczyk, makrela, gdyż to właśnie one zawierają ich najwięcej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz